نخستین همایش ملی «تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران» امروز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت آغاز به کار کرد و در آن با تاکید بر اهمیت و ضرورت توسعه مسئولیت اجتماعی در جامعه و نهادهای مختلف، به ورود خوب جهاددانشگاهی به این موضوع اشاره شد.
به گزارش ایسنا، نخستین همایش ملی «تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران» با حضور دکتر علی منتظری، رئیس جهاددانشگاهی، دکتر علی ربیعی، مشاور اجتماعی رئیسجمهور، دکتر سعید معیدفر، رئیس انجمن جامعهشناسی ایران، دکتر جمال رحیمیان، رئیس سازمان جهاددانشگاهی تهران و شرکتها، سازمانها و صنایع بزرگ، بههمت گروه جامعهشناسی پژوهشکده مطالعات توسعه این نهاد در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران، امروز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت ماه آغاز به کار کرد.
در افتتاحیه این همایش دکتر علی ربیعی به اهمیت و ضرورت توسعه مسئولیت اجتماعی در جامعه و نهادهای مختلف اشاره کرد و گفت: طی یک سال گذشته کوششهای زیادی برای طرح مسائل حوزه مسئولیت اجتماعی صورت گرفته است و امیدواریم این تلاشها گامی در جهت توسعه این مفهوم اجتماعی باشد و به اصلاح مسیر کمک کند.
وی افزود: جامعه ایران امروز بیش از هر دورهای نیازمند توسعه کنشها و رفتارهای مسئولانه در همه سطوح است. همچنین، امروز نیازمند تجدیدنظر در رفتارها و کنشهای خود نسبت به حوزههای مختلف هستیم.
دکتر ربیعی اظهار کرد: در دورهای که اعتماد در آن کاهش پیدا کرده، مسئولیتپذیری و مسئولیت اجتماعی محل ایجاد اعتماد در میان جامعه است. با توجه به اینکه این همایش مسئولیت اجتماعی شرکتی را مورد توجه قرار داده، به صورت ویژه به این مقوله میپردازم.
وی با بیان این که باور داریم که هر پدیدهای از جمله توسعه از مسیر گفتوگو و رویش و ساختن عبور میکند افزود: در گام اول عمل جهاددانشگاهی در رابطه با مسئولیت اجتماعی به خوبی وارد میدان شده و باید به جایی برسیم که دستاورد این همایش منجر به مفهومیابی صحیح از مسئولیت اجتماعی شود.
مشاور اجتماعی رئیسجمهور اظهار کرد: امروز در رابطه با ایجاد پلی میان مسئولیت اجتماعی و شرکتها و نهادهای مختلف هنوز دچار مشکلات فراوان هستیم. از یک سو با شرکتهایی مواجه هستیم که اقدامات مختلفی در حوزه مسئولیت اجتماعی انجام میدهند، اما مطالعات نشان میدهد این اقدامات اغلب فاقد چارچوب و استراتژی بوده است.
دکتر ربیعی با اشاره به اینکه وقتی مسئولیت اجتماعی به باج دادن به ذینفعان غیر حق تبدیل میشود، این مفهوم حتی به ابتذال نیز کشیده میشود بیان کرد: امروز باید در این زمینه به دنبال راه حل بود و این همایش را راهی به سوی حرکت صحیح بدانیم و از دل دستاوردهای آن، به سمت تدوین سند مسئولیت اجتماعی حرکت کنیم. امروز شرکتهایی که میخواهند در حوزه مسئولیت اجتماعی در مسیر درست حرکت کنند، حتماً در فضای نقد غیر منصفانه دچار تردید خواهند شد.
وی با بیان اینکه امروز نیازمند گفتمانی تازه در حوزه مسئولیت اجتماعی هستیم، گفت: این همایش باید آنچه در مسیر صحیح مسئولیت اجتماعی قرار دارد را به خوبی مشخص کند. مفهوم ریشهای مسئولیت اجتماعی براساس این باور شکل گرفته که نهادهای مختلف کشور صرفاً واحدهای اقتصادی نیستند که به دنبال سودآوری باشند، بلکه هر کدام از این شرکتها یک نماد اجتماعی کوچک هستند.
دکتر ربیعی با بیان اینکه امروز در پایداری اجتماعی از نقاط ضعف فراوانی برخوردار هستیم، گفت: متأسفانه در کشور ما مفهوم مسئولیت اجتماعی به نوعی از مسیر اصلی خود خارج شده و به جای نگاه راهبردی، به مفهوم فعالیتهای پراکنده و گذرا تبدیل شده است. مسئولیت اجتماعی باید در دل ساختار حکمرانی یک شرکت نهادینه شود. امروز مسئولیت اجتماعی به نوعی به منگنه شرکتها تبدیل شده است که این تفکر نادرست است.
مشاور اجتماعی رئیسجمهور ادامه داد: اقدامات ناصحیح در حوزه مسئولیت اجتماعی، اعتماد عمومی را خدشهدار کرده و باعث میشود تا فعالیت منصفانه برخی شرکتها دیده نشود. طی چند ماه اخیر در دولت تلاش شده است تا با مشارکت نخبگان، معیارهای منطقی و فرآیند ایفای مسئولیت اجتماعی برای شرکتهای دولتی نظاممند شود.
وی بیان کرد: تدوین استانداردهای ملی، تعریف و اجرای پروژههای ویژه حوزه مسئولیت اجتماعی و … از جمله برنامههای دولت در این زمینه است. در این حوزه تلاش خواهیم کرد تا اهداف حوزه مسئولیت اجتماعی به خوبی پیگیری شود. تنظیمگری و توانافزایی دو برنامه ویژه دولت در تدوین فرآیند مسئولیت اجتماعی در کشور است.
ربیعی با بیان اینکه دولتها حق ندارند تا بودجه مسئولیت اجتماعی را در سایر حوزهها مصرف کنند، تصریح کرد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند بازگشت به اصالت مفاهیم هستیم و شاید یکی از وظایف دانشگاهها بازتعریف مفاهیمی است که دستخوش تحریف شدهاند. البته شرکتهای زیادی وجود دارند که به صورت خاموش به حوزه مسئولیت اجتماعی پرداختهاند و باید زمینه برای قدردانی و تشویق آنها فراهم شود.
مسئولیت اجتماعی یک تعهد واقعی است
در ادامه دکتر جمال رحیمیان، رئیس سازمان جهاددانشگاهی تهران با اشاره به اهمیت موضوع گفت: حوزه مسئولیت اجتماعی حوزهای راهبردی، حساس و پرخطر است که نیازمند حضور متخصصان و تاثیرگذاران واقعی در عرصه اجتماعی است.
وی افزود: دانشگاهها با تشخیص اهمیت این موضوع، به خصوص پژوهشکده مطالعات توسعه، فعالیتهای خود را در این حوزه گسترش دادهاند تا بتوانند نقطهگذاریهای مؤثری انجام دهند و راهکارهای علمی پیشنهادی را در دستور کار متولیان صنعت و سیاستگذاران قرار دهند.
رئیس سازمان جهاددانشگاهی تهران با تقدیر از همکاری نزدیک دستگاههای دولتی، وزارتخانهها، سازمانها، مؤسسات، شرکتها و صنایع فناوری که در برگزاری این همایش مشارکت گفت: امیدواریم با همکاری گسترده بتوانیم گامهای مؤثرتری در زمینه مسئولیت اجتماعی برداریم.
دکتر رحیمیان گفت: پژوهشکده مطالعات توسعه به عنوان یکی از محورهای علمی این همایش با هدف ارتقا دانش و روشهای علمی در زمینه مسئولیت اجتماعی تلاش میکند و امید است که این مسیر با همیاری نهادهای مختلف به نتایج قابل توجهی برسد.
دکتر رحیمیان تاکید کرد: این همایش فرصتی مغتنم برای تبادل تجربیات موفق، معرفی نوآوریها و بررسی راهحلهای عملی در حوزه مسئولیت اجتماعی به شمار میرود. همچنین قرار است این برنامه به صورت منظم و با همکاری گستردهتر در سالهای آتی برگزار شود تا به فرهنگسازی و توسعه پایدار اجتماعی کمک کند.
وی اضافه کرد: مسئولیت اجتماعی تنها یک شعار نیست بلکه یک تعهد واقعی است که باید در عمل و رفتار تمامی بخشهای جامعه، به ویژه بخشهای علمی و صنعتی، نهادینه شود.
ضرورت نهادینه شدن مسئولیت اجتماعی در جامعه
در ادامه غلامرضا غفاری، دبیر علمی همایش تجارب مسئولیت اجتماعی در ایران اظهار کرد: مسئولیت اجتماعی نه تنها یک وظیفه بلکه یک اصل مهم و پایدار است که باید در وجود افراد، نهادها و دستگاههای مختلف نهادینه شود.
وی با اشاره به این که این موضوع از یک سال پیش در مجموعههای دانشگاهی و سازمان مرکزی جهاددانشگاهی تهران مورد بررسی قرار گرفت و جرقههای اولیه آن خورده شد، گفت: از ابتدای فراخوان که در سال ۱۴۰۳انجام شد، ۷۹ چکیده مقاله دریافت شد، که از بین آن ها ۲۴ مقاله در دو روز همایش ارائه و ۱۳ مقاله به صورت پوستر ارائه میشود.
غفاری با تاکید بر این که با توجه به اهمیت موضوع ۷ پیش نشست در موضوعات مختلف برگزار شد، گفت: دلیل اصلی اقبال و توجه به موضوع مسئولیتهای اجتماعی پاسخ به چالشهای زیست محیطی و انتظارات جامعه است.
غفاری ادامه داد: بسیاری از بنگاهها و نهاد ها و مجموعه ها به دلیل دیگر دوستی و جامعه دوستی و احساس تعهد به موضوع مسئولیت اجتماعی ورود پیدا کرده و برای خود در این موضوع الزام آفریده است.
وی افزود: در این همایش نگاه فراگیر اندیشیدن و پرداختن به وجه علمی و عملی مسئولیت اجتماعی وجود دارد.
حس مسئولیت اجتماعی باید از نخبگان شروع شود
دکتر سعید معیدفر، رئیس انجمن جامعهشناسی ایران در این همایش اظهار کرد: امروز سازمان ها و دستگاه هایی که باید به مسئولیت اجتماعی خود عمل کنند به این کار اهتمام نمی ورزند یا به شیوه های دیگر مورد سوء استفاده قرار می گیرد و ما امروز تا جایی که ممکن است جامعه را از جامعه بودن ساقط کرده و مشارکت مردم را گرفته ایم و آن ها را به فرد تبدیل کرده ایم و از آنها مسئولیتی نمی خواهیم. بنابراین در چنین کشوری مشارکت مدنی در پایین ترین سطح است.
وی با تاکید بر این که حس مسئولیت اجتماعی باید از نخبگان شروع شود، افزود: یکی دیگر از مشکلاتی که باید در عرصه اجتماعی به آن توجه کنیم این است که نخبگان ما هم دچار فردیت وحشتناکی شده اند.
معیدفر تصریح کرد: مشارکت مسئولان و مردم برای احیای هویتهای جمعی منجر به ایجاد مسئولیت اجتماعی در کشور خواهد شد که مسئولیتپذیری نهادها و آحاد مردم در امور مختلف را به همراه خواهد داشت.
منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روز